Jégverés az abádszalóki templom és iskola épületén

Július 9. 15 óra, zaklatott hangú telefon érkezett a lelkipásztor számára, aki Debrecenből autószervizelése után tartott Abádszalókra haza. Vihar utáni döbbent csend fogadta a város református templomának környékén. Sok háztető tó felőli részén összetörve utcán heverve találta a cserepeket. Az udvarra befordulva a kb 50 méter hosszú iskolaépület, mely parókia és pihenőház gerendázata lyuggatott palákkal tátongott az ég felé. A templomtetőn mintha puskagolyók szántottak volna végig, lyukakkal ékelt.

jegveres053 Jégverés az abádszalóki templom és iskola épületén

 

Rövid időn belül négy településről érkezett tűzoltókocsik személyzetei vizet szivattyúztak, háztetőket nejlonnal borították. Az iskola épületet a tiszafüredi és abádszalóki egységek szerda  délelőttől csütörtök délig nejlonozták- a közepén üres maradt, hiszen a 300 sérült otthonból 35 ekkor még hátra volt.

jegveres052 Jégverés az abádszalóki templom és iskola épületén

fénykép: Szűcs Eszter

12-e délelőtt jég nélküli felhőszakadás végigáztatta újra az épületet és a templomot ( a templom tetejére szakember híján nem került nejlonborítás): mindenütt állt a víz, orgona Úrasztala és padok között; illetve az iskolaépületben.

13-a, egy teljes tekercs nejlon szállítmányt kaptunk melyet a helyi Erdőbirtokos Szövetkezet nyd. vezetője, Komáromi Kálmán három munkatársával ” teknőket” képezve a padlásokon végigterítette.

jegveres034 300x225 Jégverés az abádszalóki templom és iskola épületén

fénykép: Szűcs M Sándor

jegveres018 300x225 Jégverés az abádszalóki templom és iskola épületén

fénykép: Szűcs M Sándor

A Várost Üzemeltető Szövetkezet munkatársa Kovrig Zoltán küldött 12 közfoglalkoztatású munkást az épület nejlon nélkül lévő középső részének ideiglenes befedésére.

Isten áldását kérjük, a város vezetőire Kovács Mihály polgármester úr és munkatársaira, akik eddig is és most is, tőlük telhető minden segítséget megadnak a gyülekezetnek.

Isten áldását kérjük nt. Szabó József esperes úrra és Nagy Kálmán lelkipásztorra, akik személyesen és háttérből sokat tesznek e katasztrófa megoldásáért. A Református Egyház Szeretetszolgálatának budapesti és debreceni vezetőségére, akik fáradoznak kézzel fogható segítségnyújtás lehetőségén!

Szűcs M Sándorné

A képeket átnézve tisztelettel kérünk mindenkit, akik bármi némű anyagi támogatást tudnak nyújtani az alábbi folyószámlaszámra befizetéseket tehetnek:

70100028-11001191

Tiszafüred és Vidéke TKSZ

Abádszalóki kirendeltség

Adományaikat előre is köszönjük!